Cum să faci un grătar perfect. Trucuri și sfaturi pentru un grătar în grădină sau la iarbă verde

Cum să faci un grătar perfect. Trucuri și sfaturi pentru un grătar în grădină sau la iarbă verde

Grătarul în aer liber este, în mod cert, una dintre activitățile privilegiate atunci când avem un pic de timp liber și vremea ne ajută. Fie că suntem într-o minivacanță sau avem doar o după-amiază liberă, să mergem la un grătar înseamnă mai mult decât a lua masa împreună cu prietenii sau familia. Pe lângă nevoia de a ne hrăni, grătarul ne satisface dorința de socializare, de apropiere de natură și reîntoarcere la un stil de viață simplu și armonios. Iar dacă te întrebi cum să faci un grătar perfect, îți dezvăluim în cele ce urmează câteva trucuri care vor face treaba să meargă de la sine.

Secretele unui grătar perfect sunt o combinație între dotarea cu ustensilele necesare, ingrediente de cea mai bună calitate, atent pregătite înainte de a fi fripte și temperatura perfectă. Dacă le-ai bifat pe acestea, reușita este garantată și singurul lucru de care mai trebuie să te ocupi e atmosfera frumoasă.

Cum alegi grătarul potrivit

Grătarul cel mai potrivit pentru tine este acela care răspunde în cea mai mare măsură necesităților pe care le ai. Astfel, când alegi un astfel de echipament pentru petrecerile în aer liber e bine să ai în vedere:

La ViTRA găsești atât grătare cu cărbuni, cât și cu gaz, concepute pentru uzul exterior. Acestea din urmă sunt ușor de folosit și au consum mic. Sunt fabricate din oțel inoxidabil și dotate cu tavă de coacere emailată. Găsești modele echipate cu panou antivânt din oțel inoxidabil și grilaj suspendat pentru păstrarea alimentelor calde. De asemenea, au emisie scăzută de dioxid de carbon așa că nu trebuie să-ți faci griji cu poluarea sau disconfortul creat de fumul excesiv. Poți alege modele prevăzute cu roți care facilitează transportul, cu aprindere electrică și arzătoare ce pot fi acționate independent.

Ordinea alimentelor pe grătar

Majoritatea persoanelor care fac grătar pun la fript mai multe feluri de carne, pește și legume. Asociem grătarul cu distracția și mesele bogate așa încât, dacă tot e jarul bun, profităm de el maximum. Carnea de porc și pui, micii, cârnații și legumele cu gust delicios de fum sunt tipurile de alimente cel mai des puse la fript, pe cărbuni, la ieșirile în aer liber. Cum să faci un grătar reușit având în vedere abundența de preparate? Ordinea alimentelor contează mai mult decât ți-ai putea imagina. Când jarul este numai bun, pune pe grătar întâi carnea de porc sau pui, după ce anterior ai pregătit-o corespunzător – ai frăgezit-o cu o marinată sau ai apelat la procedee de frăgezire mecanică, adică ai bătut-o cu ciocanul special.

După ce aceste tipuri de carne s-au fript, așază pe grătar micii și cârnații. Aceștia au un timp mult mai scurt de gătire și, din ce rămân mai suculenți, din aceea sunt mai gustoși. Se recomandă ca peștele trebuie să fie ultimul preparat pe care-l frigi, pentru că mirosul său persistent se va impregna în grătar și orice vei mai găti după aceea va avea aromă de pește.

Dacă îți dorești să servești la masă și câte o porție de legume fripte, ca garnitură, pune-le pe jar imediat după ce gătești carnea. Acestea se pătrund rapid și în doar 10 minute vor fi gata. Coace-le exact la final, când jarul e pe terminate.

Cum alegi cea mai bună carne pentru grătar

Pasionații de mese pregătite în aer liber știu foarte bine cum să faci cel mai bun grătar. Secretul constă în pregătirea cărnii și mai ales în calitatea acesteia. O carne bună pentru grătar este un pic mai grasă, astfel încât să-și păstreze suculența.

Dacă vrei să faci un grătar de porc, ceafa, coastele și fleica vor avea un gust delicios. În ce privește carnea de pui, aripioarele și pulpele sunt favoritele tuturor. Când ți-e poftă de un grătar de berbecuț, optează pentru cotlete, care, garantat, vor fi pe gustul majorității.

Carnea de vită trebuie aleasă cu mare atenție pentru grătar, ca să nu riști să fie tare. Bucățile „marmorate”, cu fire de grăsime intramusculară sunt cele mai bune, pentru că asigură frăgezirea fripturii. Alege antricot, coaste și chiar vrăbioară, care e mai slabă, însă are o aromă intensă pregătită astfel.

Cu ce se marinează carnea pentru grătar

Indiferent ce tip de carne alegi pentru grătar, dacă îți dorești o friptură fragedă și aromată îți recomandăm să nu omiți etapa marinării. Chefi renumiți, spre exemplu – recomandă chiar și marinarea legumelor pentru o savoare absolut deosebită.

Marinarea este un procedeu care constă în amestecarea unor acizi cu uleiuri și condimente. Acestea pot fi vin, oțet, lămâie sau portocală și diferite tipuri de uleiuri. Pentru cărnurile care stau mai mult de 24 de ore la marinat – mielul – e bine să nu folosești ulei de măsline. Acesta se va solidifica la frigider. Condimentele și tipurile de ierburi aromate pentru marinată alege-le în funcție de tipul de carne și preferințe. Acestea pot fi: cimbru, oregano, salvie, rozmarin, chimen. Se pot adăuga în marinată usturoi – proaspăt sau granulat – piper, boia și chimen.

Cum pregătești carnea pentru grătar

Regulile pentru obținerea unui frigărui la grătar perfecte nu sunt complicate, însă trebuie respectate întocmai. Aceasta pentru că au loc mai multe procesele chimice și fizice, ca reacție la căldură. Dacă ții cont de câteva indicații simple, vei pune pe masă un frigărui frumos rumenit, cu crustă crocantă în exterior și suculent în interior, care va fi apreciat de toți invitații.

Carnea de pui

Carnea de pui – aripioarele și pulpele – se spală și se pun în marinată, la frăgezit, pentru aproximativ două ore. Folosește oregano, câțiva căței de usturoi zdrobiți, vin alb și ulei de măsline pentru marinat. Scoate puiul mai devreme cu jumătate de oră înainte de a-l pune pe grătar, ca să fie la temperatura camerei. Când grătarul e încins, poți să pui carnea la fript. Nu înțepa puiul cu furculița ca să-l întorci. Folosește un clește de bucătărie din inox, altfel sucurile din carne, cele care îi asigură frăgezimea se vor scurge, iar frigăruiul va fi uscat și lipsit de gust.

Carnea de porc

Carnea de porc este unul dintre tipurile cel mai frecvent folosite pentru grătar. Este un sortiment relativ ieftin și, pentru că este mai gras, se pretează perfect acestui mod de gătit. Într-o primă fază, porționează carnea. Fiecare bucată de friptură trebuie să aibă o grosime de aproximativ 2 cm. Astfel nu se va usca pe grătar și va fi suculentă. Îndepărtează cu cuțitul doar excesul de grăsime. Nu renunța la ea în totalitate, pentru că se va topi pe grătar, iar frigăruiul va fi mai savuroas.

Dacă ai bucăți gata feliate de carne, bate-le cu ciocanul de frăgezire până au toate aceeași grosime, apoi pune-le în marinată. Timpul cât le ții în amestecul de acizi, uleiuri, condimente și ierburi aromate variază în funcție de tipul de carne – de la 30 de minute pentru bucățile mici, pentru frigărui, până la două, patru sau chiar șase ore.

Carnea de porc pentru grătar se recomandă să fie la temperatura camerei pentru ca fibra să nu se contracte la contactul cu căldura, iar friptura să se întărească. Scoate carnea din frigider cu cel puțin jumătate de oră înainte de a o așeza pe grătar. Șterge bine urmele de marinată, apoi pune-o la fript când grătarul este bine încins. Întoarce-o cu cleștele pentru ca sucurile să rămână în friptură. După ce e gata, lasă carnea să se „odihnească” 15 minute, apoi poți să o servești invitaților.

Carnea de vită

Pentru un grătar de vită cu adevărat reușit modul cum alegi carnea este esențial. O carne de vită maturată nu are nevoie de o pregătire prealabilă. Trebuie doar un strop de sare de mare și un foc potrivit – nu prea puternic, ca să nu se ardă în exterior și să rămână crudă în interior. După ce e gata, se lasă 15 minute, apoi se servește cu o bucată mică de unt deasupra.

Carnea de vită nematurată trebuie „ajutată” pentru a fi fragedă la grătar. Poate fi frăgezită cu un ciocan pentru carne, apoi pusă la marinat pentru 4 ore. Scoate-o din frigider cu jumătate de oră înainte de a fi friptă. Șterge sosul de marinată și când grătarul e încins, pune-o la fript. Carnea de vită nu trebuie lăsată timp îndelungat pe grătar, ca să nu se usuce. E bine făcută atunci când are crustă crocantă deasupra, iar interiorul e roz.

Peștele

Dacă te gândești cum să faci un grătar reușit de pește sunt doar 3 reguli pe care trebuie să le respecți. Șterge peștele cu un prosop de hârtie care poate absorbi umiditatea excesivă. Asezonează-l cu sare și piper alb, apoi unge-l cu ulei. Frige-l întâi pe partea cu pielea. Se va desprinde ușor de pe grătar și va fi gustos.

Alte metode sunt să-l frigi în folie de aluminiu în care ai făcut găurele sau învelit în frunze de salată, varză etc.

Ce legume pot fi făcute pe grătar

Legumele la grătar sunt delicioase, mai ales dacă le pui la marinat înainte. Timpul de coacere e mult scurtat, iar gustul ușor afumat e cu totul special. Chiar și cei care nu sunt mari amatori de legume le vor aprecia. Poți face la grătar vinete, ardei capia și ardei gras – dar alege-i pe cei mai cărnoși – roșii, ardei iuți, dovlecei, sparanghel, ceapă, porumb și chiar cartofi.

Pentru ca toate legumele să se facă în același timp, taie-le în bucăți egale. Asezonează-le și stai cu ochii pe ele, pentru că se prepară relativ repede. Dacă nu se consumă toate la aceeași masă, pune-le în frigider. A doua zi, încălzește-le folosind un cub de unt și o lingură, două, de ulei de măsline.

Cum păstrezi preparate calde pentru mai mult timp

Când faci grătar pentru mai multe persoane devine o mare problemă să păstrezi toate preparatele la aceeași temperatură. E de evitat ca unii invitați la petrecerea la iarbă verde să primească o friptură rece, în timp ce alții nu se pot atinge de ea pentru că e prea fierbinte. O soluție pentru astfel de situații este să folosești un Marmit, vas care păstrează mâncarea la temperatura optimă pentru consum.

La ViTRA găsești diferite variante de Marmit, de capacități mai mari sau medii, în funcție de necesitățile tale. Sunt fabricate din inox durabil, de cea mai bună calitate, au finisaj elegant și un design care îți stârnește și mai mult apetitul. Unele recipiente au capace prevăzute cu frână, pentru a facilita servirea. 

Așadar, e bine să te întrebi nu doar cum să faci grătarul așa încât să fie cât mai gustos, ci și cum să păstrezi frigăruiul până la servire în cele mai bune condiții. Dacă ești dotat cu ustensilele necesare e foarte simplu și tot ce-ti rămâne de făcut e să te bucuri de o masă gustoasă în natură și de o companie plăcută.

 

Vitra © 2024